Työhaastattelu puhelimessa

Tässä artikkelissa käydään läpi kuinka työhaastattelu onnistuu puhelimessa sekä mitkä ovat puhelinhaastattelun hyvät ja huonot puolet. Lopuksi annamme sinulle parhaat vinkit valmistatumiseen sekä neuvoja asioista, joita tulee ehdottomasti välttää. Jos sinulle on kokemuksia, ideoita, kommentteja tai kysymyksiä aiheesta niin jätä kommentti ja kerro meille!

Työhaastattelu puhelimessa

Työhaastattelu puhelimessa alkaa siitä kun vastaat puhelimeen. Seuraavaksi haastattelija esittelee itsensä. Se miten reagoit tähän on erittäin tärkeää. Koska haastattelija ei näe sinua, ellei kyseessä ole videopuhelu, on äänesi ja vastauksesi äärimmäisen tärkeä. Ensivaikutelma on tärkeää ja omien tunteidesi täytyy kuulua äänestäsi. Haastattelusoitosta kannattaa ilahtua ja antaa sen myös kuulua linjojen toiseen päähän.

Puhelinhaastattelun hyvä puolet

Puhelimessa suoritettavalla haastattelulla on myös hyviä puolia verrattuna normaaliin kasvotusten tehtävään haastatteluun. Käydään läpi muutamia asioita miksi näin on. On huomioitavaa, että sillä on myös negatiivisia puolia. Voit lukea niistä seuraavasta osiosta tätä kirjoitusta.

  • Voit pitää muistiinpanojasi esillä. Näistä voi olla hyötyä sekä haittaa. Toisaalta on helppoa tarkistaa ideoita vastauksiin tai kysymyksiin, mutta samalla voi olla houkutusta lukea suorat vastaukset, mikä ei ole hyvä asia.
  • Voit olla rennosti kotonasi. Kotona on aina helpompi olla rennnosti ja haastattelu on monelle stressaava tilanne. Yritä löytää rennompi ja luonnollisempi ote haastatteluun, se on varmasti vakuuttavampaa kuin liika jännittäminen.
  • Voit unohtaa ulkoasun ja pukeutumisen stressaamisen tässä vaiheessa.

Puhelinhaastattelun huonot puolet

Puhelinhaastattelun huonoja puolia ovat sinun mahdollisuutesi nähdä haastattelijan ilmeet ja liikkeet. Niistä voi päätellä paljon. Tosin se toimii molempiin suuntiin. Voit tietysti huomata äänestä ja sen painoista kuinka haastattelu sujuu.

Valmistaudu näin työhaastatteluun puhelimessa

Valmistautumiseen vaikuttaa muutama asia. Jos tiedät mihin aikaan puhelinsoittoa voi odottaa, on valmistautuminen helppoa. Silloin kannattaa varata rauhallinen ajankohta sekä paikka, jossa voit vastata haastattelukysymyksiin. Haastattelua varten kannattaa tehdä aivan samanlainen valmistautuminen kuin kasvotusten pidettävään haastatteluun.

Haastattelussa esitetään luultavasti täysin samat kysymykset kuin ne esitettäisiin, jos olisit samassa huoneessa. Myös sinun kannattaa esittää omia kysymyksiä haastattelijalle vaikka oletkin puhelimessa. Tästä syystä valmistautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota ja käyttää reilusti aikaa.

Tärkeintä on, että pääset haastattelua varten sellaiseen paikkaan, että pystyt keskittymään siihen hyvin ja puhelua ei häiriköi mikään. Olisi ikävää, jos haastattelija ei saisi sinun puheestasi selvää tai jokin häiriköisiä sinua niin, että et voisi vastata kysymyksiin niin hyvin kuin pystyt.

Vältä nämä virheet työhaastattelussa

Puhelinhaastattelussa voi tehdä muutamia yleisiä virheitä, jotka yritetään korjata tällä kappaleella. Vältä näitä virheitä:

  • Pidä vastaukset lyhyinä, mutta asiallisina. Emme tarkoita, että vastausten täytyy olla yksisanaisia, vaan kehotamme välttämään pitkiä yksinpuheluita. Ne korostuvat helposti puhelimassa ja haastattelijasta voi tuntua, että jaarittelet asioita.
  • Älä lue suoraan muistiinpanoista, vaikka kuinka se houkuttelisi. Kokeneen haastattelijan on helppoa kuulla äänestäsi milloin se on luonnollista puhetta ja milloin vain luet suoraa tekstiä.
  • Vältä ähkimisiä ja suomalaisten suosimia ”ööh”, ”tuota noin” ja ”hmm”. Niiden voima korostuu puhelimessa ja eivät anna sinusta parasta kuvaa.
  • Älä pidä liian pitkiä taukoja vastauksien ja kysymysten välillä, vaikka oikean vastauksen löytyminen tuntuisi vaikealta. Tyhjät katkot saavat vain haastattelijan luulemaan, että puhelu on katkennut tai sinulle on käynyt jotain.

Leave A Response