Valmistaudu työhaastatteluun

Ennen työhaastattelua

Tutki yritystä mihin olet menossa työhaastatteluun

Koska nykyään on käytössä sellainen hieno asia kuin internet, sinun on varsin helppoa ottaa selvää tulevasta työnantajastasi. Voit aloittaa stalkkaamisen ottamalla toimialasta selvää kunnolla ja jos mahdollista, selvittää myös työnantajan tulevaisuuden suunnitelmia. Kannattaa olla valmis keskustelemaan toimialasta, organisaatiosta ja hakemastasi työpaikasta pitkään ja hartaasti.

Muita asioita, mitä on syytä tutkia

  • Jos mahdollista, ota selville haastattelijasi nimi ja titteli ennen haastatteluun menemistä. Jos sinun pitää soittaa yritykseen, niin soita.
  • Puhu nykyisille työntekijöille. Osoita aloitekykyä ja samalla voit saada tuntuman tulevaan työhösi. Opi niin paljon kuin mahdollista ihmisiltä, jotka jo ovat töissä kyseisessä paikassa.
  • Koska et voi muuttaa historiaasi tai suosituksiasi tässä vaihessa, voit kuitenkin panostaa siihen, että otat mahdollisen työnantajasi asioista paremmin selvää, kuin toiset. Opettele ulkoa yrityksen nettisivut, vuosikatsaukset ja mahdolliset lehtiartikkelit mitä löydät käsiisi. Mikään ei vakuuta työnantajaa yhtä paljon kuin se, että osaat siteerata yrityksen arvot ja strategian sanasta sanaan ulkomuistista.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että on tärkeää olla kiinnostunut tulevasta työnantajasta. Se viestii siitä, että olet sitoutunut, aidosti kiinnostunut ja oma-aloitteinen. Toivottavaa tietysti olisi, että olet myös oikeasti sitä, etkä pelkästään saa aikaan sellaista vaikutelmaa.

Mieti kysymyksiä, mitä haluaisit kysyä työhaastattelijaltasi

Aktiivinen osallistuminen haastatteluun antaa sinusta hyvän vaikutelman ja kertoo, että olet kiinnostunut työn sisällöstä. Kannattaa valmistautua muutamalla haastavalla kysymyksellä työhaastatteluun. Kannattaa ihan reilusti laittaa prässiin tulevan työnantajasi edustajaa, koska jos saat työpaikan, tulet viettämään siellä merkittävän siivun ajastasi. Älä kysy mitään sellaista, johon voi löytää helposti vastauksen myös netistä. Se kertoo vain haluttomuudestasi ottaa asioista hiukan selvää.

  • Kysy kysymyksiä, jotka liittyvät tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Mihin yritys on menossa, mitä hankkeita on meneillään ja mitä mahdollisuuksia ne pitävät sisällään uralla etenemisen suhteen. 
  • Kysy kysymyksiä myös sen takia, että saat rakennettua yhteyden haastattelijaasi. Jos mahdollista, ole kiinnostunut hänen työtaustoistaan ja miten hän on päätynyt töihin kyseiseen firmaan.
  • Jos on tarpeen, kysy tarkennuksia liittyen meneillään olevaan haastatteluun tai haastattelukysymyksiin. Se on sallittua ja kertoo siitä, että kuuntelet. Tosin tässäkin kannattaa muistaa kohtuus, sillä jatkuva kysymysten toistaminen tai tarkentaminen on haastattelijasta ärsyttävää.

Harjoittele kaverin kanssa

Jos mahdollista, hyödynnä ystävääsi ja harjoittele työhaastattelutilannetta etukäteen. Toistot auttavat sinua vastaamaan luontevasti haastattelutilanteessa. Jos olet jännittävää tyyppiä, tämä on erityisen tärkeää. Jos et harjoittele etukäteen, voit jäätyillä turhaan haastattelun aikana.

Mahdolliset haastattelutilanteessa ilmenevät kysymykset voit katsoa täältä. Kun osaat vastata kysymyksiin konkreettisesti ja tyhjentävästi ja säilyttää katsekontaktin haastattelijaan, olet hyvässä vireessä. Muista myös säätää puheen rytmisi haastattelijan rytmii sopivaksi. Jos hän on hitaampi, hiljennä jos hän on nopeampi, yritä puhua hiukan nopeammin. Todella nopean ihmisen kannalta on todella turhauttavaa odottaa hidasta jaarittelua ja hitaammalle nopea juokseminen on taas ärsyttävää, koska sitä on vaikea seurata.

  • Pyydä palautetta ystävältäsi ja vertaiseltasi. Vaikka palaute ei pitäisi mielestäsi paikkaansa, kannattaa harkita sen sisältöä. Ihminen on surkea tunnistamaan sitä, miltä oma toiminta vaikuttaa toisten silmissä.
  • Päätä jo etukäteen mitä haluat puhua haastattelutilanteessa. Jos jäät arpomaan vastausta jonkin peruskysymyksen äärellä, sahaat omaa oksaasi aivan turhaan. Säästä arpominen vaikeampiin ja yllättävämpiin kysymyksiin ja harjoittele vastaamista niihin kysymyksiin, jotka todennäköisemmin tulee eteesi.

Odota parasta, valmistaudu pahimpaan

Kysymyksiin valmistautuminen on hyvä tapa saada varmuutta haastattelua varten. Kuitenkin joskus tulee hiukan kovempaa puristusta ja on syytä varautua myös siihen. Jos satut pääsemään vähemmällä, niin tuskin harjoittelemisesta ennakkoon haittaakaan on.

Tässä muutamia kysymyspommeja, joihin kannattaa oppia vääntämään vastaus valmiksi:

  • Mikä on suurin heikkoutesi? Tämä on täydellinen ansakysymys. Jos olet liian rehellinen, vaikutat paskalta hakijalta ja jos yrität kuorruttaa sokerilla sen tosiasian, että olet surkea jossain, niin ei sekään kanna kovin pitkälle. Parasta on kertoa rehellisesti, missä et ole vahvimmillasi ja miten olet oppinut pärjäämään asian kanssa
  • Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua? Älä sano ettet tiedä, koska vaikutat päämäätiedottomalta idiootilta. Jos et ole aikeissa olla tässä kyseisessä työpaikassa, niin ei kannata myöskään pimittää sitä. Parasta on jos sinulla on joku fiksu ja kunnianhimoinen suunnitelma tulevaisuuden varalle. Jos olet aikeissa perustaa oman yrityksen tai suorittaa vielä lisäopintoja tulevaisuudessa, ne kertovat sinun olevan kiinnostunut tulevaisuudestasi ja tavoitehakuinen. Ennekaikkea tuollainen vastaus kertoo sinun olevan rehellinen.
  • Miksi haluat tämän työn? Tämä on niin suora kysymys, että se voi saada sinut pois tolaltasi.  Jos oikeasti olet kiinnostunut toimialasta minne haet, sitten sinulla ei pitäisi olla ongelmaa tähän kysymykseen vastaamisessa. Voit myös kertoa, että tässä työssä vaaditaan juuri niitä taitoja missä haluat kehittyä erinomaiseksi.
  • Miksi jätit edeltävän työsi? Jos asiat menivät hyvin ja lähdit hyvissä tunnelmissa, tämä kysymys ei tuota sinulle minkäänlaisia ongelmia. Jos lähdit ovet paukkuen, kannattaa kertoa asiasta syyllistämättä ketään ja mahdollisimman objektiivisesti. Työnantaja miettii varmasti silloin, että toistuuko sama skenaario uudelleen tässä työssä ja vakuuttamalla hänet siitä, että homma hoituu asiallisesti, antaa sinulle vahvoja plussapisteitä.
  • Älä leiki kaikkitietävää.  Jos haet asiantuntijarooliin on suotavaa, että tiedät alasta jotain. Se, että pystyt tarvittaessa myöntämään, ettet tiedä jotain on tärkeää. Rehellisyys rakentaa luottamusta ja sepittäminen nakertaa sitä. Jos vastaat johonkin ettet tiedä, sano, että aiot kuitenkin ottaa asiasta selvää.

Kannattaa lukea myös seuraava artikkeli työhaastattelussa, joka käsittelee haastattelupäivää ja mitä kannattaa tehdä haastattelun jälkeen.

Leave A Response