Työhaastattelu kysymyksiä ja vastauksia

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolellisesti. Kysymyksiä ja vastauksia on suositeltavaa miettiä jo etukäteen. On olemassa yleisiä ”standardikysymyksiä”, joita esitetään lähes jokaisessa työpaikkahaastattelussa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen työpaikkahaastattelu on omanlaisensa. Tämä taas tarkoittaa käytännössä sitä, ettei kaikkiin kysymyksiin ole olemassa oikeita ja vääriä vastauksia.

Teet vaikutuksen varmimmin olemalla oma itsesi ja vastaamalla esitettyihin kysymyksiin omatuntosi ja totuuden mukaisesti. Kaikkea sinun ei tarvitse luonnollisestikaan itsestäsi haastattelutilanteessa paljastaa. Mutta onko roolin esittäminen paras lähtökohta uuteen työpaikkaan?

Haastattelija kartoittaa kysymyksillään sinua persoonana ja taitojasi toimijana. Kysymykset liittyvät usein esimerkiksi hakijan työhistoriaan, motivoituneisuuteen, työelämän valmiuksiin, persoonallisuuteen, ryhmätaitoihin, stressinsietokykyyn ja odotuksiin.

Haastattelija ei saa kysyä työnhakijalta kysymyksiä, jotka ovat epäolennaisia työtehtävän täyttämisen kannalta. On itse asiassa lailla kiellettyä kysyä kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi perhesuhteisiin, uskontoon, puolue- tai ammattiyhdistystoimintaan, asevelvollisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai sairauksiin.

Ajatellaan, että haastattelija kysyy sinulta kysymyksen, johon vastataksesi sinun täytyy perustella, miksi olisit muita hakijoita parempi. Tällöin hakijan kannattaa esittää vastakysymyksenä täsmällisiä kysymyksiä, kuten minkälaista henkilöä työpaikkaan haetaan ja minkälaisia ominaisuuksia tältä vaaditaan. Näin voit hyödyntää tietoja vastauksissasi ja erottua eduksesi.

Joskus haastattelija voi pyrkiä hämmentämään hakijaa oudoilla kysymyksillä. ”Kenet kolme historian henkilöä haluaisit tavata” tai ”Jos olisit eläin, mikä eläin olisit” –tyyppisiä kysymyksiä kysytään, jotta haastattelija näkisi kuinka työnhakija reagoi oudoissa ja yllättävissä tilanteissa. Tällaisen kysymyksen kohdalla kannattaa pysyä rauhallisena. Tällaiseen jokerikysymykseen ei ole olemassa oikeaa vastausta. Kyseessä on siis eräänlainen työnhakijan valokeila, mahdollisuus väläyttää huumorintajua ja persoonallisuutta.

Jos työpaikkahaastattelussa esitettävä kysymys liittyy palkkavaatimukseen, työnhakija voi koettaa tunnustella haastattelijan näkökulmaa palkka-asiaan. On tietenkin fiksua tavoitella parasta mahdollista palkkaa, mutta ylihinnoittelulla hakija ampuu itseään polveen. Yksi vaihtoehto on kertoa nykyinen palkkasi. Toisaalta voit mainita, ettei palkalla ole sinulle niin suurta merkitystä kuin haasteellisella ja mielenkiintoisella työllä, jolla voit vaikuttaa yhtiön tulokseen.

Leave A Response