Työpaikkahaastattelu

Työpaikkahaastattelu on usein työnhakuprosessin viimeinen koitos. Työhaastattelu on tapahtuma, jossa työnantaja pyrkii hahmottamaan persoonaasi ja syventämään tietojaan sinusta ja ominaisuuksistasi. Haastattelu on eräänlainen esiintymistilanne, jossa sinun täytyy vakuuttaa työnantaja omasta kyvykkyydestäsi.

Työpaikkahaastattelun tarkoitus työnantajan näkökulmasta on saada selville, soveltuuko hakija työympäristöön, ja onko kyseinen työ sovelias juuri sinulle.  Sinun näkökulmastasi työpaikkahaastattelu on toisaalta osa markkinointikampanjaa oman osaamisesi myymiseen ja toisaalta tilaisuus saada lisätietoa mahdollisesta tulevaisuutesi työpaikasta.

Jännittääkö? Ei hätää. Voit helpottaa haastattelutilannetta valmistautumalla haastatteluun huolellisesti.

  • Hanki etukäteen tietoa sekä työnantajasta että haettavasta työpaikasta.
  • Opettele kertomaan tiiviisti oma elämänkertasi.
  • Kertaa mielessäsi ansioluettelosi pääkohdat.
  • Mieti sinulle mahdollisesti esitettäviä kysymyksiä ja mieti jo valmiiksi vastauksiasi niihin. Älä kuitenkaan murehdi liikaa. Jokainen haastattelu on yksilöllinen, eikä oikeita tai vääriä vastauksia ole.
  • Ota mahdollisuuksien mukaan selvää, missä työpaikkahaastattelu pidetään. Näin sinun ei haastattelupäivänä tarvitse miettiä, minne olet menossa ja löydätkö perille. Varaa myös riittävästi aikaa perille pääsemiseen. Et varmasti halua olla myöhässä.
  • Lepää hyvin ja ole virkeänä paikalla.

Usein haastattelu alkaa kevyellä jutustelulla, jonka tarkoituksena on luoda rento ilmapiiri ja poistaa alkujännitystä. Hakijalla on tässä vaiheessa mahdollisuus antaa itsestään hyvä ensivaikutelma fiksulla käytöksellään. Sinun kannattaa siis kiinnittää huomiota pukeutumiseesi, katsoa haastattelijaa silmiin, kätellä ja käyttäytyä muutoinkin tavalla, joka tekisi äitisi ylpeäksi.

Varsinaisessa haastatteluvaiheessa haastattelija syventää ja tarkistaa ansioluettelosi ja kirjallisen hakemuksesi perusteella saamiaan tietoja sinusta työnhakijana. Samalla haastattelija arvioi soveltuvuuttasi hakemaasi tehtävään ja työympäristöön.

Työhaastattelun lopuksi työnhakijalla on usein mahdollisuus esittää omia kysymyksiään haastattelijalle. Esittämällä kysymyksiä haastattelun aikana osoitat oman mielenkiintosi ja aktiivisuutesi. Kannattaa miettiä muutamia kysymyksiä valmiiksi. Lopuksi voit myös tuoda esille asioita, jotka eivät tulleet esille aiemmin haastattelun aikana. Ennen kuin suljet oven takanasi, muista ottaa selville työnhakuprosessin seuraavat vaiheet.

Kaikkein tärkeintä on, että olet oma itsesi. Jätä siis työpaikkahaastatteluun mennessäsi roolit nurkkaan. Jos joudut valehtelemaan esitettyihin kysymyksiin ja esittämään olevasi jotain mitä et ole, työpaikka ei luultavasti ole sinua varten.

Leave A Response