Työpaikkahaastattelu valmistautuminen

Jännittääkö työpaikkahaastetteluun meneminen? Älä huoli. Pieni jännitys on täysin luonnollista, ja parhaassa tapauksessa perhoset vatsanpohjassa parantavat esiintymissuoritustasi. Voit kuitenkin helpottaa jännitystä ja parantaa asemiasi haastattelijan silmissä muutamilla valmistavilla toimenpiteillä. Työnantajat palkkaavat usein sen, joka vakuuttaa heidät haastattelun aikana. Työpaikkahaastatteluun valmistautuminen voi olla juuri se pieni ero sinun ja samasta työpaikoista kilpailevien välillä.

Ennen haastattelua sinun kannattaa kirjoittaa muistiin ainakin haastattelun ajankohta ja paikka. Et varmasti halua olla myöhässä. Voit käydä jopa etukäteen tarkastamassa paikan, jossa työhaastattelu pidetään. Ota etukäteen selvää mahdollisesta tulevaisuuden työnantajastasi. Internetistä löydät todennäköisesti ainakin jotain tietoa yrityksestä. Opettele kertomaan tiiviisti oman elämänkertasi pääkohdat. Mitkä seikat ovat vaikuttaneet siihen, että istut siinä nimenomaisessa haastattelutilanteessa?

Ota varmuuden vuoksi mukaan ansioluettelosi, työpaikkahakemuksesi, ja kopiot todistuksistasi. Yritä asettaa itsesi haastattelijan asemaan. Mitä kysyisit itseltäsi, jos olisit palkkaamassa uutta työntekijää? Käy mielessäsi läpi mahdollisia, tavallisia haastettelussa esitettäviä kysymyksiä ja mieti jo valmiiksi vastauksia niihin. Usein kysyttyjä kysymyksiä voivat olla esimerkiksi seuraavat:

  • Kerro meille jotain itsestäsi. Mitkä ovat vahvuutesi?
  • Mitä odotat tehtävältä?
  • Mitä tavoitteita sinulla on?
  • Minkälaisissa tilanteissa olet työskennellyt läheisesti muiden ihmisten kanssa?

Useat työnantajat arvostavat aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Näitä ominaisuuksia voit korostaa miettimällä jo valmiiksi kysymyksiä työnantajalle. Voit vielä ennen haastatteluun menoa kirkastaa mieleesi hakemasi tehtävän työpaikkailmoituksen.

Ensivaikutelman tekeminen on yksi kriittisimpiä hetkiä työpaikkahaastattelussa. Pukeutumiseen ja omaan ulosantiisi kannattaa siis kiinnittää huomiota. Älä pukeudu yli. Pukeudu siististi ja sinulle luontevalla tavalla. Jos hakemassasi työpaikassa käytetään pukua, suit up. Katso ihmisiä silmiin ja tervehdi. Lepää edellinen yö hyvin ja ole virkeänä ja ajoissa paikalla. Tärkeintä on, että olet rento oma itsesi.

Voit valmistautua myös lukemalla työhaastattelun yleisiä piirteitä (ks. ”työpaikkahaastattelu”).

Hyvin se menee!

Leave A Response