Työhaastattelussa

Kun ensin olet valmistautunut työhaastatteluun ja etukäteen harjoitellut yleisimpiin kysymyksiin vastaamista, olet valmis itse haastattelupäivään. Haastattelutilanne on kuitenkin sellainen paikka missä moni asia korjataan tai tuhotaan. Haastattelupäivä on työnhakuprosessin h-hetki ja siihen kannattaa suhtautua vakavasti, muttei liian tosissaan. Aloitetaan perusasioista.

Pukeutuminen työhaastatteluun

Halusit tai et, ensivaikutelma on tärkeä. Jo satavuotta sitten löydetty halo-vaikutus, voi toimia eduksesi tai pilata koko haastattelun turhan takia. Halo-vaikutus sanoo, että annamme monesti yhden näkökulman sokaista itsemme ja päättelemme sen avulla kokonaiskuvan. Jos olet kaikin puolin paras hakija, mutta pukeutumisesi ei ole tilanteeseen sopiva, voi haastattelijan päätelmät mennä näin:

Olet huonosti valmistautunut, koska et osaa pukeutua. Huono valmistautuminen viestii tyhmyydestä ja kaikki mitä sanot jatkossa, mitataan sitä vasten. Tästä eteenpäin haastattelija tulkitsee kaikki fiksut pointit mitä tuot esille pelkkinä tilapäisinä poikkeuksina ja voi olla, että tekisit sitten mitä tahansa, et saa muutetettua hänen ensivaikutelmaansa. Älä pilaa asioita turhaan.

Katso artikkelista pukeutuminen työhaastatteluun tarkempia pukeutumisohjeita

Tule paikalle energiavarastot ladattuina

Työhaastattelu on energiabisnestä. Jos vaikutat loppuunpalaneelta kehäraakilta, sinua tuskin palkataan. Lähde ajoissa liikenteeseen ja ole paikalla ainakin 20 minuuttia ennen työhaastattelun alkamista. Tuo pieni aikabufferi antaa sinulle aikaa työpaikan tiloissa harhailemiseen ja mahdollisen parkkipaikan etsimiseen.

Kannattaa nukkua hyvin edellisinä öinä. Jos menet paikalle vajailla unilla ja kofeiinillä doupattuna, voi olla, että vastauksesi eivät ole ihan täyttä timanttia. On myös parempi näyttää elinvoimaiselta ihmisolennolta kuin elävältä kuolleelta. Ota mukaan varalta kopiot työhakemuksestasi, cv:stäsi ja mahdollisista referensseistä. Voi olla, että haastattelijasi haluaa käydä jotain pointteja läpi niistä tai hän ei vain ole muistanut ottaa mukaan omia kopioitaan. Tälläisen pienet asiat viestivät proaktiivisesta asenteesta ja siitä ei voi olla kauheasti haittaa sinulle.

Muita hyviä energiavinkkejä

  • Syö kunnon aamiainen. Kun vedät naamaan ravinteikkaan aamiaisen johon sisältyy paljon antioksidantteja, omega-3 rasvoja ja pähkinöitä, ne auttavat sinun aivojasi toimimaan paremmin.
  • Paras energiaboosteri on tietysti treenaaminen. Käy tappamassa jännitykseltä suurin terä juoksulenkin tai punttitreenin avulla, anna tunti aikaa palautumiseen ja mene haastatteluun sitten. Kun aineenvaihduntasi on täysin käynnissä haastattelussa, se antaa sinusta energisen fiiliksen ja auttaa syöttämään happea haastattelun aikana

Kohteliaisuus ennen kaikkea ja kaikkia kohtaan

Jos et halua vaikuttaa opportunistiselta mulkulta, sinun on syytä olla ihminen kaikkia muita ihmisiä kohtaan. Jos suhtaudut hyvin vain haastattelijoihin, tämä epäjohdonmukaisuus käyttäytymisessäsi voi tulla ilmi, kun joku tokaisee kahvipöydässä, että haastateltava x ei ainakaan osannut käyttäytyä.

  • Tervehdi, hymyile, kiitä ja pyydä. Normaaleilla pöytätavoilla pärjää melko pitkälle.
  • Puhu selkeästi. Et halua, että työhaastattelijasi joutu arvuuttelemaan mitä tarkoitit. Jos olet verbaalisesti lahjakkaampi kuin haastattelijasi, sillä revitteleminen ei johda yhtään mihinkään. Saat ainoastaan rakennettua syvän kuilun kommunikaatiossa välillenne ja vaikutat ylimieliseltä.
  • Jätä kännykkä autoon jos tapanasi on räplätä sitä odotellessa. Halusit tai et, kännykän räplääminen voi puolivahingossa viestiä tylsistymisestä tai pinnallisuudesta. On jämäkämpää jos pidät huomiosi muistiinpanoissasi tai vaikka jututat muita haastateltavia tai työntekijöitä.

Rehellisyys maan perii

Asiat kannattaa esittää itselle suotuisasta näkökulmasta, mutta älä sorru liioitteluun tai vähättelyyn. Tämä on luonnollisesti helpommin sanottu kuin tehty.  Valheilla on lyhyt jäljet ja jos päädyt säveltämään työhistoriaasi se saadaan selville.

Yksinkertainen on kaunista

Itsestä kertominen on suomalaisille ja myös kaikille muille aika vaikea paikka. Jos mahdollista, hyödynnä tässä mahdollisimman paljon saamiasi suosituksia ja muilta saamaasi palautetta. Jos edeltäviä ei ole käytettävissä, älä sorru jaarittelemaan itsestäsi ja  asioistasi liian yksityiskohtaisesti. Kerro ydinpointit jämäkästi ja vain ne yksityiskohdat jotka tekevät jutuistasi jollain tavalla mielenkiintoisempia. Jos yrität tappaa työhaastattelijasi nippelitiedolla, hän ei todennäköisesti jaksa kuunnella sinua. Haastattelija voi joutua kuuntelemaan monta haastattelua päivässä ja kannattaa tehdä prosessista mahdollisimman miellyttävä myös hänelle.

  • Yritä vastata kaikkiin kysymyksiin 30 – 90 sekunnin pätkissä. Kerro esimerkkejä ja kiteytä aina lopuksi
  • Vältä ylenpalttista slangia tai outoa huumoria. Osa ihmisistä osaa vetää kävyn perseeseen mistä vain ja sitä ei kannata riskeerata
  • Kerro mitä hyvää muut ihmiset sanovat sinusta. ”Kavereideni mielestä olen ____”
  • Älä kritisoi aikaisempia pomojasi, työpaikkojasi tai työtovereitasi. Kritiikkisi kertoo enemmän sinusta kuin heistä. Kerro asioiden hyvät ja huonot puolet rehellisesti.

Älä hautaa persoonaasi

Loppujen lopuksi työhön palkataan ihminen. Jos olet täysin hajuton, mauton ja huippumuodollinen, olet tylsä. Jos tylsyys ei ole hakemaasi työhön ehdoton valtti, kannattaa olla sitten oma itsensä sopivissa määrin. Monta kertaa työhön palkataan se ihminen josta pidettiin eniten ja helpoiten sinusta pidetään jos olet oma itsesi. Jos he eivät pidä sinusta omana itsenäsi, ehkä paikka ei ollut sinua varten alkuunkaan.

Leave A Response