Työhaastattelu kysymykset

Hikoilet tuskallisesti vaivaantuneen hiljaisuuden vallitessa. Et ole täysin varma, mitä vastasit haastattelijan yllättävään ”mikä eläin halusit olla lapsena” –kysymykseen. Toivot vain, että vastasit juuri sen, mitä haastattelija tahtoi kuulla. Kuulostaa tutulta, eikö?

Jokaisella työpaikalla ja jokaisella haastattelijalla on omat kestosuosikkikysymyksensä työnhakijoille. Kysymykset vaihtelevat paikasta toiseen kiertävistä latteuksista ja ympäripyöreyksistä hämmentäviin outoilukysymyksiin, joilla haastattelija saattaa kokeilla työnhakijan reagointia yllättävässä tilanteessa.

Työhaastattelukysymykset vastaavat seuraaviin kysymyksiin:

  • Pystyykö hakija hoitamaan työn?
  • Miten hakija reagoi paineen alla?
  • Onko hakija sovelias työryhmään, jossa hän työskentelisi?
  • Onko hakija oikea tyyppi oikeaan tehtävään?

Työhaastattelu ja siellä esitettävät kysymykset noudattavat yleisesti tätä logiikkaa. Kysymykset voidaan jakaa karkeasti peruskysymyksiin ja tutkiviin kysymyksiin. Peruskysymyksiin pystyy valmistautumaan ennakkoon helposti. Peruskysymykset ovat juuri niitä, joita kuulet lähes jokaisessa työpaikkahaastattelussa. Peruskysymykset kartoittavat usein hakijan työhistoriaa ja henkilökohtaisia taustoja.

Kinkkiset klassikkokysymykset, kuten ”kerro jotain itsestäsi”, ”mikä eläin olisit” tai ”kerro edellisestä työstäsi” ovat työnantajan keinoja erottaa jyvät akanoista. Tällaisilla kysymyksillä työnantaja pyrkii parhaansa mukaan kalastelemaan hakijasta jotain sellaista, jota hän ei haastatteluun tullessaan ajatellut kertovansa.

Haastattelija ei saa kysyä työhaastattelussa ihan mitä tahansa. Lain mukaan haastattelija voi kysyä ainoastaan asioita, jotka ovat välttämättömiä työtehtävän suorittamisen kannalta. Näin ollen haastattelija ei saa kysyä kysymyksiä, jotka loukkaavat hakijan yksityisyyttä. Tällaisia työhaastattelun kiellettyjä kysymyksiä ovat esimerkiksi kysymykset liittyen hakijan uskonnolliseen vakaumukseen, perhesuunnitelmiin, asevelvollisuuteen, puoluekantaan, seksuaaliseen suuntautumiseen, sairauksiin ja hoidon tarpeeseen.

Leave A Response