Työhaastattelu kielletyt kysymykset

On tiettyjä asioita mitä työnantaja ei saa kysyä työhaastattelussa. Yksityisyytesi halutaan turvata lain puolesta ja haastattelija ei saa kysyä kysymyksiä, joilla ei ole mitään tekemistä hakemasi paikan kanssa.

Tässä aiheet joihin sinun ei tarvitse vastata työhaastattelussa

Sairaudet

Jos sairautesi ei vaikuta työn tekemiseen, ne eivät kuulut työnantajallesi. Mikäli sairaus kuitenkin rajaa työkykyäsi, sinun pitää kertoa asiasta työnantajalle.

Perhesuhteesi ja mahdolliset vauvasuunnitelmat

Raskaus on sukupuoleen perustuva  syrjintäperuste ja siksi vauvasuunnitelmista tiedusteleminen menee tasa-arvolain puolelle. Perhesuhteesi eivät myöskään ole työnantajasi asia.

Ammattiyhdistystoiminta tai puolueaktiivisuus

Jos et ole hakemassa poliittiseen puolueeseen töihin, poliittinen vakaumuksesi tai sitoutumattomuutesi ei kuulu työnantajallesi.

Asevelvollisuus

Vaikka armeijan johtamiskoulutusta pidetäänkin arvossa joissain piireissä, työnantaja ei saa udelle ase- tai siviilipalvelustaustaasi. Mutta jälleen kerran tähän sisältyy poikkeus. Mikäli sotilasarvo on vaatimus työpaikkaan, niin siinä tapauksessa asiaan tehdään poikkeus.

Kaikkia edeltäviä seikkoja voit tietysti tuoda itse esiin jos jostain syystä haluat.

Mitä jos ”kielletty” kysymys kysytään haastattelussa?

Näin voi käydä joskus. Ei kaikki työnantajat tiedä mitä saa kysyä ja mitä ei. He saattavat epähuomiossa kysyä armeijakokemuksista tai siviilisäädystäsi, eikä sillä tarkoiteta mitään pahaa. Jos joudut ristituleen, voit kiittää kysymyksestä ja yksinkertaisesti kieltäytyä vastaamasta vedoten siihen, ettei kysymystä saisi oikeastaan kysyä haastattelutilanteessa.

Jos näin käy, hengitä syvään, hymyile ja ohjaa keskustelu asiallisesti kohti jotain työn kannalta olennaisempaa aihetta kohti. Älä nolaa tai syyllistä työhaastattelijaa, se ei johda mihinkään hyvään.

Leave A Response