Työhaastattelu heikkoudet

Tässä artikkelissa käsitellään heikkouksia liittyen työhaastatteluun. Otamme kaksi näkökulmaan asiaan. Haastattelutilanteessa voit esittää muutamia asioita, jotka ovat sinun kannaltasi heikkouksia. Kokosimme listan näistä asioista ja kehotamme välttämään niitä.

Käymme läpi myös hyviä vastauksia hyvin yleiseen kysymykseen: Mitkä ovat sinun heikkoutesi.

Työhaastattelu heikkoudet

Työhaastattalu on merkittävä tilanne. Siinä ratkeaa kuka saa työpaikan ja ennen kaikkea, että saatko sinä sen. Siksi on tärkeää valmistautua hyvin. On myös tärkeää lukea mahdollisia kysymyksiä ennakkoon ja opetella pukeutumaan sopivalla tavalla. Jos työhaastattelu on puhelimesssa niin siihenkin on omat niksit. Kannattaa lukea niistä täältä.

Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että vaikka on monia asioita opeteltavan ja tehtävänä niin on myös tiettyjä asioita, joita tulisi välttää. Käydään läpi yleisimpiä asioita seuraavaksi.

Vältä näitä heikkouksia

  • Älä lörpöttele liikaa. Pidä vastaukset ytimekkäinä ja pysy asiassa. Haastatteluita voi olla useita, joten turha lätinä saattaa vain ärsyttää. Se kertoo myös kyvystäsi keskittyä.
  • Älä ole liian vaatimaton. Jos olet ansainnut jotain tai tehnyt hienon suorituksen niin silloin asiasta voi kertoa. Älä yritä kumota omaa osaamistasi siirtämällä onnistumista muiden piikkiin.
  • Vältä latteuksia vastauksissasi. Saat tarkemman listan yleisistä turhuuksista mitä mainitaan. Älä yritä vakuuttaa pomoasi vaan tähtää totuuteen.
  • Älä puhu pahaa vanhasta työpaikastasi. Haastattelija voi ryhtyä ajattelemaan, että ehkät puhut samalla tavalla hänestä kuin puhut edellisestä työnantajastasi. Kuka haluaisi sitä?
  • Älä kerro aikaisempaa palkkaasi. Se on virhe. Puhu mieluummin tulevasta palkkatoiveestasi. Vanha palkka ei ole perustelu uudelle toiveelle.

Mitkä ovat hyviä heikkouksia työhaastattelussa

Haastatteluissa usein kysytään, että millaisia heikkouksia haastateltava näkee itsessään. Joskus niitä pitäisi listata itse. Kyse on siitä, että haastattelija haluaa nähdä, että kuinka hyvin tunnet itsesi ja tietysti kuinka rehellinen uskallat olla. Tietyt vastaukset tulevat ensimmäisenä mieleen ja valitettavasti usein ne eivät ole rehellisiä. Löydät vinkkejä näistä kirjoituksen lopussa. Vältä näitä vastauksia.

Mutta mitä pitäisi tehdä, kun tälläinen kysymys tulee vastaan. Juuri sinun kohdallasi aivan oikeaa vastausta on vaikea sanoa, mutta voimme antaa selkeän raamin, minkä sisältä voit kaivaa oman vastauksesi. Tämä onkin kysymys, mitä kannattaa miettiä ennakkoon, jotta osaat vastata siihen luontevasti, kun sitä kysytään sinulta.

Muista, että työnantajat eivät etsi täydellistä tai virheetöntä ihmistä vaan sopivinta. Se ei tarkoita, etteikö sinulla voisi olla kehitettäviä asioita. Itseasiassa niiden tunnistaminen kertoo siitä, että haluat kehittyä eteenpäin, mikä on loistava asia työnantajan kannalta.

Hyvän vastauksen raamit:

  • Voit etsiä sinusta itsestäsi kehitettävän aspektin ja tuoda sen esille seuraavalla tavalla: ”Haluaisin kehittää itsessäni asiaa X”. Vaihda ”asia X” tilalle jokin piirre sinussa.
  • Voit kertoa jostain asiasta, mitä yrität korjata. Voit esittää sen seuraavalla tavalla: ”Joudun muistuttamaan itseäni koko ajan asiasta Z”. Vaihda ”asia Y” tilalle jokin asia, mitä haluat korjata omassa tekemisessäsi.

Vältä näitä vastauksia:

  • Olen liian ahkera.
  • Olen liian tunnollinen.
  • Olen työnarkomaani.
  • En osaa sanoa ei.
  • En osaa kieltäytyä pyynnöistä.

Leave A Response