Työhaastattelussa haastateltavalle annetaan yleensä lopuksi mahdollisuus esittää kysymyksiä haastattelijalle eli työnantajalle tai hänen edustajalleen. Tämä on tärkeä tilanne ja vaikka se olisikin aivan lopussa, voi se silti olla ratkaiseva tekijä. Sinulla on erinomainen mahdollisuus tehdä hyvä vaikutus ja jäädä haastattelijan mieleen.
Hyvä haastattelu on enemmänkin keskustelu kuin kuulustelu. Se tarkoittaa sitä, että myös sinun täytyy osallistua siihen kysyen asioita. Tietysti tärkeintä on, että on valmistautunut vastaamaan haastattelijan kysymyksiin. Omien kysymysten esittämistä ei voi silti väheksyä vaan ne voivat paljastaa sinusta piirteitä, jotka eivät muuten tulisi esille. Se voi ratkaista saatko työpaikan vai valitaanko joku toinen.
Kysymyksiä työnantajalle työhaastattelussa
Millaisia kysymyksiä oikein kannattaa esittää? Normaalit kohteliaisuudet tottakai, mutta sen lisäksi kysymysten ei tulisi olla liian yleisluontoisia tai henkilökohtaisia.
Erinomaiset kysymykset ovat yksityiskohtaisia ja liittyvät selkeästi asiaan. Ne ovat selkeitä. Kysymykset kannattaa liittää työtehtävään sekä yrityksen toimintaan tai toimialaan. Näytä kysymyksillä, että olet oikeasti kiinnostunut yrityksestä ja jätät kysymättä sellaiset asiata, mitkä jokainen voi lukea yrityksen verkkosivuilta. Itsestäänselvät asiat voivat näyttää, että et ole perhetynyt asiaan ollenkaan, eikä se ole hyvä asia.
Tärkeintä kysymyksillä on osoittaa oma kiinnostus tehtävään. Se näyttää monta asiaa haastattelijalle. Voi kysyä roolia koskevista ominaisuuksista, osaamisesta jota siihen vaaditaan ja odotuksilta sekä mahdollisista haasteista. Kun haastattelija vastaa näihin niin yritä antaa mielenkiintoinen vastaus hänelle, jonka avulla voit kertoa sopivasi tehtävään. Näytä kysymyksillä, että tunnet alaa ja osoita kiinnostus erityisesti yritykseen.
Työtehtävistä kannattaa myös kysyä. Tottakai normaaleja asioita, kuten millainen tyypillinen työpäivä on tai kuinka hakuprosessi tulee etenemään. Jätä kuitenkin palkoista, työsuhde-eduista, ylitöistä ja muusta joustavuuteen liittyvistä asioista kysymykset myöhemmälle ajankohdalle.
Mitä kysymykset kertovat sinusta
Työhaastattelussa voi osoittaa kysymyksillä kiinnostuksen työpaikkaan, tiedon ja ymmärryksen yrityksestä sekä alasta ja halun kehittyä työssä. Nämä kaikki ovat tärkeitä asioita, joita työnantajat etsivät hakijoissa. Tottakai myös sitoutumisen osoittaminen on tärkeää.
Kysymyksiä voi esittää jatkokouluttautumisesta tai ylenemisestä sekä muusta kehityksestä. Asiaa kannattaa esittää muutaman vuoden tähtäimellä enemmän kuin kuinka nopeasti se on mahdollista. Harva työnantaja haluaa vain nopean tuulahduksen tiettyyn pestiin vaan tekijöitä haetaan pidemmäksi aikaa.
Myös työympäristöä, työyhteisöä, kollegoita ja mahdollisia tiimejä kohtaan kannattaa osoittaa kiinnostusta. Varsinkin siitä näkökulmasta, että kuinka sopeutuminen onnistuu parhaiten. Kannattaa esittää tarkentavia kysymyksiä tai vain lisäkysymyksiä kiinnostavista asioista. Ne osoittavat edelleen kiinnostusta sekä kykyä olla huolellinen.
Vastakkain asettelua tulisi välttää kaikin tavoin. Voit näyttää, että tiedät arvosi, mutta vältä vertailua eri työnantajien välillä. Voit esittää asiaa pyytämällä haastattelijaa vertaamaan yrityksen toimintaa lähimpiin kilpailijoihin.
Vältä myös henkilökohtaisuuksia sekä epäolennaisia asioita. Ne vievät aikaa, eivätkä vie haastattelua eteenpäin tai anna sinusta kuvaa, minkä haluat rakentaa. Valmistautuminen on jälleen avainasemassa.
Milloin kysymyksiä kannattaa esittää
Kysymyksille on yleensä varattu haastattelussa oma osionsa, mutta voit kysyä niitä muulloinkin. Tietyissä tilanteissa ne voivat jopa auttaa. Jos saat erityisen pahan kysymyksen niin voi yrittää esittää vastakysymyksen tarkentaen aihetta, jotta saisit lisää aikaa miettimiseen.
Silloin kun sinulta pyydetään kysymyksiä niin niitä kannattaa olla takataskussa. Valmistele asiaa sen verran, että opettelet 2-4 kysymystä ainakin ennakkoon.
Leave A Response
You must be logged in to post a comment.